Wat is het verschil tussen digitaaldruk en zeefdruk?

We krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen digitaaldruk en zeefdruk, maar dat is niet in 1 zin uit te leggen. Om er toch een duidelijk antwoord op te geven hebben we daarom deze druktechnieken hieronder in woord en beeld uitgelegd.

Digitaaldruk

Digitaaldruk is een nette benaming voor printen. Andere benamingen voor digitaaldruk is Full Color of CMYK.
Velen kennen de werking van een normale bureauprinter met cartridges in de 4 hoofdkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Black (CMYK). Eigenlijk is digitaaldruk een hele grote printer van ruim 300cm tot wel 500cm breed waar een rol stof doorgevoerd wordt en waarboven een printkop heen en weer de primaire kleuren CMYK in banen op de stof print.

Het grote voordeel van printen in Full Color is dat elke print anders kan zijn en er geen beperkingen zijn in het aantal kleuren. Zelfs een kleurverloop, een schaduw of foto's zijn te printen. Elk digitaal beeld kan direct naar de printer en elke kleur wordt door de printer opgebouwd uit de 4 primaire kleuren CMYK. Daarom is het eenvoudig om maar 1 vlag te laten bedrukken met elke gewenste opdruk en met een snelle levertijd, omdat onze printers gewoon in Nederland staan.
Het nadeel van printen in Full Color is dat kleuren uit een logo altijd samengesteld worden uit Cyaan, Magenta, Yellow en Black en daarom een bedrijfskleur iets af kan wijken. Ook kan er bij sommige kleuren een klein tintverschil zijn tussen de voorkant en de achterkant van de vlag. Het is ook een nadeel dat printen in grote oplagen niet veel goedkoper wordt. Het proces van het printen van 1 vlag of 100 vlaggen blijft gelijk.

Het was je vast al opgevallen dat Black niet overeen komt met de K uit CMYK, maar de K betekend 'Key Color', het is de sleutelkleur om echt zwart te kunnen maken.
Om het nog iets complexer te maken hebben onze vlaggenprinters 6 kleuren CMYKVO. De V staat voor Violet en de O voor Oranje. Met deze 2 extra kleuren is er bij ons een groter kleurenbereik mogelijk en zullen de blauwtinten en de roodtinten in het kleurenspectrum de beste resultaten geven.

 

Zeefdruk

De term zeefdruk verklapt al een beetje dat het een druktechniek is waar een zeef bij aan te pas komt.
Bij dit proces wordt de inkt eerst op de juiste kleur gemengd en er wordt een zeefraam gemaakt met daarin een gecoat fijn gaas met uitsparing in de coating voor 1 kleur zodat de inkt er op die plek doorheen geduwd kan worden, de rest van het gaas is dicht en laat geen inkt door. Dit zeefraam wordt enkele milimeters boven de opgespannen stof gehangen en met een rakel of kunststof strip wordt de inkt in 1 keer over het zeefdrukraam van links naar rechts geduwd. Op de plaatsen waar het gaas open is zal de inkt door het raam heen in de stof trekken. Daarna wordt de stof doorgevoerd naar het 2e zeefraam waar de volgende kleur met bij behorende uitsparing in de coating klaar staat.
Daarom is er een duidelijk verschil in prijs of de vlag in 1, 2, 3 of 4 PMS kleuren gedrukt moet worden. Meer dan 4 PMS kleuren komt zelden voor, maar is wel mogelijk, vraag dan een offerte aan. U kunt zich bij veel PMS kleuren ook afvragen of het dan niet interessanter is om de vlaggen te laten printen.
Bij zeefdruk worden de kleuren niet over elkaar heen gedrukt, maar naast elkaar of tegen elkaar aan. De inkten worden vooraf op de juiste kleur gemengd en er wordt dus steeds met een volle PMS kleur gedrukt. Een logo waar dus een percentage van een kleur in voorkomt wordt gezien als een nieuwe kleur. Zeefdruk is uitermate geschikt voor logovlaggen en bedrijfsbanieren. Ook landenvlaggen of provincievlaggen worden vaak in grote oplages gezeefdrukt. 

Zeefdrukvlaggen worden dus gedrukt in PMS kleuren. PMS staat voor voor Pantone Matching System en is een wereldwijde kleurenstandaard van het merk Pantone. Als wij een PMS kleurnummer door krijgen dan zal deze overal ter wereld hetzelfde gedrukt worden. In acht nemend dat de ondergrond waar op gedrukt wordt van elkaar kan verschillen in glans of structuur.
'De kleur van een merk is cruciaal voor zijn identiteit. Studies tonen aan dat de juiste kleur de merkherkenning met wel 87% kan verhogen.' bron: Pantone.com

Het voordeel van zeefdruk is dat kleuren dus exact op kleurnummer worden gedrukt en dat de inkt volledig in de stof trekt zodat er geen tintverschil is tussen de voorkant en de achterkant van de vlag.
Wat misschien nog wel een belangrijker voordeel is, is dat dit proces bij grotere oplagen zeer voordelig wordt. Door de hoge opstartkosten en de verzendkosten uit Azie of Italië is deze techniek bij kleine aantallen vrij duur, maar bij grotere aantallen worden de vaste kosten uitgesmeerd over het totaalbedrag en zie je de stuksprijs aanzienlijk zakken. De prijs zal vanaf 20 tot 30 stuks in zeefdruk voordeliger zijn dan bij digitaaldruk, afhankelijk van het formaat en het aantal PMS kleuren. Hoe hoger het aantal hoe goedkoper de zeefdrukvlaggen per stuk zijn.

Net nadeel van zeefdruk is dat er geen kleurverlopen, schaduwen of foto's gedrukt kunnen worden. Ook te kleine details kunnen dichtlopen.
Omdat deze zeefdrukvlaggen in Azie of Italië worden geproduceerd is de levertijd ongeveer 2 tot 3 weken. Dit is al vrij vlot, maar dit proces kunnen we niet versnellen voor spoedopdrachten.