Aanleveren bestanden

Voeg bij de opmaak van uw bestand rondom 1cm afloop toe aan het formaat van de vlag. Deze rand is er voor om zeker te zijn dat achtergrondkleuren goed aflopend zijn zodat er geen witte lijn ontstaat langs u vlag. Uw bestand wordt dus 2cm breder en 2cm hoger dan het gekozen formaat en zal op deze manier precies in de uploader passen zonder dat u hoeft te vergroten of verkleinen.

Opslaan als PDF/X

Bestanden kunt u opslaan als PDF/X-4:2008, de X betekend 'Blind Exchange' wat er voor zorgt dat bestanden opgeslagen zijn volgens richtlijnen van drukkerijen. Op deze manier worden kleuren en lettertypen zo opgeslagen dat onze printserver ze goed kan lezen.
Er zijn verschillende versies PDF/X.
Bij een PDF/X-1a:2001 worden alle verlopen en transparanties afgevlakt en RGB wordt altijd omgezet naar CMYK.
Bij een PDF/X-3:2002 worden alle verlopen transparanties afgevlakt, maar RGB is wel mogelijk.
Bij een PDF/X-4:2008 worden verlopen en transparanties behouden en RGB is ook mogelijk.

Ingesloten kleurprofielen worden behouden.
Controleer de PDF na het opslaan zelf nog eens met Acrobat Reader om zeker te zijn dat alle lettertypes en transparanties goed zijn opgeslagen.

RGB vs CMYK

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw, dit zijn beeldschermkleuren wat licht uitstraald, daardoor heeft dit het grootste kleurenspectrum. Licht is niet te bedrukken, daarom wordt standaard gewerkt met CMYK inkten: Cyan, Magenta, Yellow en Black (Keycolor).
CMYK heeft een aanzienlijk kleiner kleurenspectrum dan RGB, dat is vaak te zien in felle kleuren groen en blauw op een beeldscherm welke na omzetten in CMYK enorm afgevlakt tonen.
Aangezien onze printers naast CMYK ook beschikken over de inkten Orange en Violet is er een groter kleurenspectrum mogelijk dan het standaard CMYK kleurenspectrum. Daardoor is het soms beter bestanden in RGB te laten staan voor het best haalbare resultaat.

PMS

PMS betekend Pantone Matching System en is een wereldwijde afspraak voor het aangeven van de juiste kleur. Let er op dat PMS kleuren in Full Color (digitaaldruk) altijd benaderd worden. Beschikt uw bestand over PMS kleuren en heeft u gekozen voor Full Color (digitaaldruk) dan kunt u de PMS kleuren gewoon laten staan. Onze printservers herkennen alle Pantone Solid Coated en Uncoated kleuren en hebben de beste CMYKOV waarden om deze PMS kleur het best te kunnen benaderen met de beschikbare kleuren.
Is de PMS kleur erg belangrijk en van belang voor de huisstijl, dan kunt u beter kiezen voor zeefdruk. Bij zeefdruk wordt de PMS kleur vooraf gemengd en middels zeefdrukramen gedrukt op uw vlag. Bij zeefdruk zijn kleine details en verlopen niet mogelijk.
Let op dat we in geen geval metallic en fluor PMS kleuren kunnen drukken.

Vectoren

Vectoren zijn coördinaten die in een script worden vastgelegd hoe een afbeelding er uit ziet. Bijvoorbeeld een .eps bestand (Encapsulated Postscript), een .ai bestand (Adobe Illustrator) of een .svg (Scalable Vector Graphics). Zo wordt er bijvoorbeeld beschreven dat een lijn start op 1a naar 26z met een bepaalde dikte, kromming, kleur en achtergrondkleur. Dat brengt veel voordelen met zich mee:
- Deze afbeeldingen zijn onbeperkt te vergroten
- Op deze manier is de afbeelding altijd scherp
- Deze afbeeldingen zijn te openen en aan te passen
- Bestanden zijn niet zo zwaar.

Vectorbestand coördinatenVectorlogo van Stuntvlaggen

Pixels

Pixels herkent iedereen wel aan de blokvorming in slechte kwaliteit afbeeldingen. In een pixelbestand zoals een .jpg .png of een .gif wordt per pixel vastgelegd welke kleur RGB of CMYK deze is. Daardoor worden bestanden alsmaar zwaarder als er meer pixels worden gebruikt. Een plaatje van 1000x700 pixels heeft dus al 700.000 pixels los te benoemen hoeveel Rood, Groen en Blauw er per pixel in zit of hoeveel Cyan, Magenta, Yellow en Black er per pixel in zit. Daardoor worden bestanden al snel erg zwaar en is een CMYK bestand zwaarder dan een RGB bestand.

Heb je een afbeelding met weinig pixels, dan kan je het aantal pixels wel vergroten, maar de afbeelding zal niet scherper worden omdat je geen details bij kan verzinnen. Je kan dus van een grote pixelafbeelding wel een kleine pixelafbeelding maken, maar niet andersom. Ook kan je een pixelafbeelding niet 'omzetten' maar een vectorafbeelding, dit moet los getekend worden in vectoren om die kwaliteit te kunnen bereiken. Logo's of afbeeldingen laten vectoriseren: Wij hebben naast Stuntvlaggen.nl een reclamebureau Vectorlogo.nl, wij zijn zeer ervaren in tekenen in Adobe Illustrator, zo kunnen we u goed helpen aan een professioneel vectorbestand wat geschikt is voor alle vormen van reclame.

Pixellogo StuntvlaggenPixel detail logo

Resolutie

Resolutie is de verhouding van het aantal pixels tot het formaat. Resolutie wordt vaak aangegeven als DPI (Dots Per Inch) of soms voor beeldschermen in PPI (Pixels Per Inch). Aangezien wij meten in metrische maten moeten we even omreken van inch naar centimeter, waarbij er 2,54 centimeter in 1 inch zit.
Wij hanteren voor de kwaliteit: Goed > 50 dpi, Redelijk = 25 - 50 dpi en Slecht < 25 dpi.
Als u een vlag van 150x100cm wilt met daar op een pixelafbeelding, dan deelt u de grootste maat (150cm) door 2,54 = 59 inch. Is uw bestand tussen de 1500 en 3000 pixels dan is dat een redelijk kwaliteit en zult u niet of nauwelijks pixels kunnen ontdekken op vlaggenstof. Onze 115 grams vlaggenstof heeft een weving van ongeveer 30 draden in een inch, daardoor zullen pixels ook wegvallen in de structuur van de stof.

Een resolutie groter dan 100 dpi is overbodig en ongewenst omdat dit extreem grote bestanden maakt waarbij geen voordeel in kwaliteit te halen is. Tevens zal onze uploader bij te grote bestanden geen voorvertoning laten zien.